Sammendrag.
Samlerapport som oppsummerer resultater fra overvåkningsprogrammet i Ytre Oslofjord i 2024, samt sammenstiller disse med tidligere resultater fra programmet, og andre relevante undersøkelser i Oslofjorden. Det gjøres årlige tilførselsberegninger og vannmasseundersøkelser, samt jevnlige undersøkelser av hard- og bløtbunn. Modellerte tilførsler av fosfor og nitrogen fra ulike kilder viser
at jordbruket var den største enkeltkilden for både fosfor (55 %) – og nitrogenforbindelser (41 %). Kommunalt avløp bidro med hhv. 14 % av fosfat og 18 % av nitrogentilførslene. Vannmasseundersøkelsene ved 18 stasjoner gir åtte stasjoner god og ti moderat tilstand for den siste tre-årsperioden (2022-2024). Det rettes særlig bekymring rundt utviklingen i Mossesundet, Bolærne og Sandefjordsfjorden.
Hardbunnsundersøkelsene av nedre voksegrense plasserer de feste stasjoner i god eller moderat tilstand, og viser ingen tydelige trender. Men en sammenstilling av hardbunn- og vannmasseresultater viser at nedre voksegrense er negativt korrelert med siktdyp og konsentrasjonen nitrat+nitritt i overfatelaget om sommeren. Bløtbunnsundersøkelsene viser at de fleste stasjoner havner i god tilstand, unntakene er Drammensfjorden og Tønsbergfjorden, hvor det observeres en generell reduksjon i artsdiversitet og økologisk tilstand med økende innhold av organisk karbon i sedimentet, og med økende grad av oksygensvinn i bunnvannet.